U Molvama održano 12. natjecanje vatrogasaca Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije

vzo210. rujna u Molvama je održano 12. natjecanje vatrogasaca Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije na kojem je sudjelovalo oko 1200 natjecatelja iz cijele županije.

Organizator manifestacije bila je Županijska vatrogasna zajednica čiji je predsjednik Goran Matoničkin, a organizaciju su pomogli i vrijedni molvarski vatrogasci; VZO Molve na čelu s Petrom Gregurićem i DVD Molve čiji je predsjednik Tihomir Žufika, uz pomoć ostalih predsjednika društava i njihovih članova.

Natjecanje je održano pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije na čelu sa županom Darkom Korenom i Općine Molve.

Općinski načelnik Zdravko Ivančan svim je natjecateljima uputio čestitke na ostvarenim rezultatima te im se zahvalio na lijepom druženju.

Opširnije...

125 godina DVD-a Molve

IMG 34564. rujna 2016. godine održana je svečanost proslave 125 godina od osnutka Dobrovoljnog vatrogasnog društva Molve.

U ovom dugom razdoblju vatrogasnog društva bilo je dosta intervencija zbog požara, a i poplava zbog blizine rijeke Drave, gdje je društvo požrtvovno radilo na spašavanju života i imovine.

Svečanost obilježavanja započela je Svetom misom, te svečanim postrojavanjem ispred Vatrogasnog doma. Nakon pozdravnog govora predsjednika društva Tihomira Žufike, podnesen je izvještaj o radu DVD-a Molve u zadnjih 125 godina nakon čega su dodijeljene medalje i priznanja dugogodišnjim članovima društva.

Načelnik Općine Molve, Zdravko Ivančan, u svom obraćanju je istaknuo kako je Općina prepoznala i podržava rad Društva kao jednog od temeljnih društava koje djeluju na području Općine.

Opširnije...

Proslava Sv. Florijana

20150503 120507U nedjelju (03. 05.2015.) svečanom svetom misom u 11.00 sati naši vatrogasci DVD Molve proslavili su svojeg nebeskog zaštitnika sv. Florijana.

Čestitamo našim vatrogascima i neka po zagovoru sv. Florijana Gospodin uvijek ih čuva i blagoslovi u njihovome radu.

 

O DVD Molve

Dobrovoljno vatrogasno društvo Molve je osnovano 11. travnja 1896. godine. Osnivači društva su bili Mojsije Hišler, Karlo Šadek, Franjo Sabolek, Josip Gotleb i Bolto Popec. U siječnju 1896. godine Dobrovoljno vatrogasno društvo Molve je primljeno u članstvo Zajednice hrvatsko-slavonskih vatrogasnih društava u Zagrebu. U prvih 10 godina postojanja, osnovni problem novoosnovanog vatrogasnog društva bio je prostor za vatrogasni pribor.

Kroz taj vremenski period, DVD je adaptiralo prostor za smještaj opreme. Redovito su se mjesečno održavale vježbe kako bi članovi društva bili što bolje osposobljeni za gašenje požara. Za vrijeme I. svjetskog rata sve mlađe članstvo se trebalo odazvati vojnom pozivu i stupiti pod oružje. Kod svojih kuća ostali su samo stariji koji više nisu bili vojni obveznici, te su oni pristupili u članstvo DVD-a. Završetkom rata društvo je ponovno oživjelo i nastavilo s radom. Na godišnjoj skupštini 1925. godine izvršena je obnova Društva. Na toj skupštini zaključeno je da Društvo bira svog predsjednika, kojega do tada nisu imali, već je sve poslove i vodstvo vršio zapovjednik društva. Na toj skupštini za prvog predsjednika je izabran Bolto Šadek. Na izvanrednoj skupštini 1929. godine donesen je zaključak o osnivanju vatrogasnog glazbenog sastava. Organizacija je povjerena Antunu Manestru, Miji Štimcu i Miji Feletaru. Za potrebe glazbenog sastava naručeno je dvadeset instrumenata.

U siječnju 1930. godine počela je glazbena škola koju je vodio kapelnik Josip Prohaska. Škola je trajala od 1. siječnja do 15. travnja. Početkom rata, u travnju 1941. godine, rad Društva je oslabio. Imovina vatrogasnog društva nalazila se u dvorišnoj zgradi škole u Virovskoj ulici. U to vrijeme moralo se dati partizanima 28 odijela kao i 9 instrumenata od vatrogasne glazbe. Svršetkom II. svjetskog rata dolazi do ponovne obnove Društva. Na izvanrednoj skupštini 1946. godine, donesen je zaključak da se počne za izgradnjom vatrogasnog doma. Iste godine je dobrovoljnim radom i sredstvima u sabirnoj akciji obnovljen glazbeni sastav. DVD Molve je 1971. godine je kupilo novi vatrogasni kombi, te je proslavilo 80. godišnjicu osnutka.

Godine 1977. DVD Molve surađuje sa radnom organizacijom Hidroelektra Zagreb, koja je gradila most na rijeci Dravi. Dolazi se do novčanih sredstava i obnavlja oprema. Istodobno je prisutna uspješna suradnja s INOM, JANAF-om (Onda JUNOM). Vodeći računa o pomlađivanju društva, 1980. godine osnovano je pionirsko odjeljenje. Godine 1994. pristupilo se osnivanju vatrogasne zajednice Općine Molve. Dolazi do obnavljanja vatrogasne mladeži, te danas društvo broji četrdesetak aktivnih vatrogasaca, 15 članova vatrogasne mladeži i 3 počasna člana. U 2000. godini DVD Molve kupilo je vatrogasno navalno vozilo i cisternu od dvije tisuće litara. Doškolovano je 13 vatrogasaca prve klase.

Predsjednik DVD Molve:
Žufika Tihomir
Dravska 3, Molve
tel: 048 / 892-334