O KUD Molve

o kudu molve

Kulturno umjetničko društvo Molve djeluje od 1965. godine. Formirano je četiri sekcije, a društvo broji oko sedamdesetak članova različite starosne dobi.

Društvo je i osnovala skupina učitelja Dorica Grobenski, Mario Hodić i Ljubica Budaj. Nakon jedne kraće stanke u ratnim godinama ponovno je rad pokrenuo učitelj Zdravko Paša, a onda nastavili učitelji Dubravka i Ivan Jaković, Katica Ištvan, Marina Sabolović, Mirela Paša, Ružica Tuba, te djelatnice škole Spomenka Žufika i Kata Crnjak.

U društvu aktivno djeluju dvije folklorne sekcije, ženski pjevački zbor i tamburaški sastav. Kroz glazbu, pjesmu i ples društvo njeguje narodne običaje i cjelokupnu kulturnu baštinu. Nastojimo očuvati izvornost u svakom pogledu od izvornih nošnji do izvedbe, te instrumenata. Izvodimo izvorne pjesme i plesove Molva, Podravine, ali i drugih krajeva lijepe naše domovine Hrvatske ( Zagorje, Međimurje).

Kulturno umjetničko društvo Molve sudjeluje u obilježavanju svih važnijih dana u Općini Molve, ali i u okolici. Sudjelujemo na svim natjecanjima, susretima i smotrama na Županijskom, ali i na državnom nivou. Gostovali smo i izvan granica naše domovine dva puta u Njemačkoj, Mađarskoj i Poljskoj na 9. europskim susretima folklora.

Na raznim natjecanjima osvajamo nagrade ili se plasiramo na viši rang smotre. Tako je tamburaški orkestar osvojio brončanu, srebrnu i zlatnu plaketuPaje Kolarića na Državnom festivalu tamburaške glazbe u Osijeku, a folklor je dobio nagradu za najoriginalniju nošnju Podravine i Prigorja te osvojio 1. mjesto i novčanu nagradu na 9. europskim susretima folklora u Poljskoj. Dobili smo nagradu za autentičnost i izvornost. Bili smo nekoliko puta sudionici na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, na Vinkovačkim jesenima, te na Đakovačkim vezovima. Mlađa folklorna sekcija također postigla značajne rezultate. Sudjelovali su na Državnoj smotri dječjeg folklora u Kutini 2007. i 2017. godine i na Međunarodnom festivalu djece i mladih u Zagrebu 2008. i 2013. godine.

Na 54. Izbornoj godišnjoj skupštini izabran je novi predsjednik KUD-a - Petar Kovačić, tajnik – Matej Ištvan i blagajnica – Klaudija Cenkovčan.

Upravni odbor sačinjavaju sljedeći članovi:

Petar Kovačić – predsjednik

Matej Ištvan – tajnik

Klaudija Cenkovčan – blagajnica

Mia Fuchs – garderobijerka

Ivica Tuba – voditelj velike folklorne sekcije

Sofija Paša – voditeljica mlađe folklorne sekcije

Sanja Kovačić – voditeljica ženskog pjevačkog sastava

Nada Ereiz – članica ženskog pjevačkog sastava

Nikola Franjo – član tamburaške sekcije

 

FOLKLORNA SEKCIJA

Folklorna sekcija je sudionik najvažnijih manifestacija izvornog folklora u Hrvatskoj kao što su Vinkovačke jeseni 1994., 2003., 2010. i 2015. godine, Đakovečki vezovi 2007. godine,Valpovački susreti 1997. godine, Državna smotra dječjeg folklora u Trogiru 2004. godine, Brodsko kolo u Slavonskom Brodu 2005. godine, Ivanečki kresovi u Đakovu 2006. godine, Zadarska smotra folklora 2006. godine, Jesen u Baranji 2007. godine, Zapovijed pod lipom 2008. godine, te na Međunarodnoj zagrebačkoj smotri folklora 1966., 1994., 2006. i 2016.godine. Prvo mjesto i novčana nagrada osvojena je u Poljskoj na 9. europskim susretima folklora. Svake godine se u sklopu Spomenara dr. Ivana Ivančana održavaju i susreti folklora.

Folklorna sekcija nastoji očuvati i prenositi narodne običaje, pjesme i plesove Podravine, ali i Hrvatskog Zagorja te Međimurja. U izvornom obliku izvodi pjesme i plesove koje je priredio dr. Ivan Ivančan kao što su: Vuzmeno kolo, Žetveno kolo i Molvarski svati. Sekcija nastupa na natjecanjima i susretima u Molvama i okolnim mjestima, u našoj Koprivničko-križevačkoj županiji i ostalim dijelovima Republike Hrvatske.

Voditelj: Ivica Tuba
Kontakt: Mobilni telefon 098 631 587

 

ŽENSKI PJEVAČKI SASTAV KUD-a MOLVE

Ženski pjevački sastav, jedna od sekcija KUD-a „Molve“, osnovan je 2000. godine pod vodstvom gospođe Katice Ištvan. Tadašnji sastav je brojio dvadesetak članica i nizao je zapažene rezultate. Članice su sudjelovale na svim smotrama zborova i malih vokalnih sastava u Županiji, na svim kulturnim događajima u Općini Molve i okolici, kao i na svim gostovanjima diljem Lijepe naše. Posebno se može istaknuti 2006. godina kada je sastav osvojio žiri na županijskom natjecanju pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava i tako dobio priliku sudjelovati na državnim susretima malih vokalnih sastava u Mariji Bistrici. Iste godine, sastav sudjeluje na Festivalu marijanskih pjesama u Metkoviću. Dvije godine kasnije, sastav sudjeluje, po drugi put, na državnom susretu malih vokalnih sastava u Petrinji. Važno je spomenuti i gostovanje izvan granica Republike Hrvatske – 2010. godine sastav gostuje u Poljskoj, no, te iste godine prestaje s radom. Nakon jednogodišnje stanke, ženski pjevački sastav, izmijenjenog vodstva i članstva, vraća se na kulturno-umjetničku scenu Molvi. Voditeljica zbora postaje gospođa Sanja Kovačić koja sa članicama radi na vokalnoj i interpretativnoj tehnici pjevanja na probama koje se održavaju jedanput tjedno. Zbor djeluje i danas kao sekcija koja promovira tradicijsku glazbu svojega kraja, svoje mjesto i njegovu kulturnu baštinu. Sastav aktivno sudjeluje u svim kulturnim događajima Općine Molve i okolice. Članice su gostovale na Festivalu duhovne i crkvene glazbe u Varaždinu povodom sv. Cecilije na kojemu su izvele autorsku pjesmu Vjerujem, tu si Gospodine, tekst je napisala gospođa Ana Bogat, a glazbu Sanja Kovačić. Zbor je sudjelovao na svim smotrama pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava natjecateljskog karaktera u Županiji koje se obično održavaju u Križevcima, Koprivnici i Đurđevcu. Posjećuju sve susrete zborova, folklornih ansambala i malih pjevačkih sastava širom đurđevačke Podravine i naše domovine (Đurđevac, Bjelovar, Koprivnica, Križevci, Sveti Ivan Žabno, Vrbovec, Zaprešić, Ivanić Grad, Stari Gradec, Novo Virje, Novigrad Podravski, Hlebine, Ždala, Gola i dr. ), ali i izvan granica Lijepe naše – gostovanje u Mađarskoj, a primaju i poziv za gostovanje u Austriju, koji se, nažalost, nije ostvario. 2012. godine nastala je „molvarska himna“ Moje selo za koju je tekst napisala naša sumještanka i pučka spisateljica gospođa Ana Bogat, a uglazbila voditeljica zbora Sanja Kovačić. U zadnjih par mjeseci zbor ponovno postaje ženski vokalni sastav kojemu je cilj njegovati tradicijske pjesme svoga kraja (kajkavskog narječja) te, isto tako, obuhvatiti ostale glazbene stilove – od klasične ili umjetničke glazbe, preko autorske, sve do popularne ili zabavne glazbe. Sastav teži surađivati sa svim sekcijama KUD-a, bilo u nesebičnom pružanju pomoći svakom članu ili sekciji, bilo u stručnoj pomoći. Zajedno sa svojim članicama želim potaknuti mještanke i mještane Općine Molve na uključivanje u rad KUD-a, posebice u ženski vokalni sastav.

Voditeljica: Sanja Kovačić
Kontakt: Privatni telefon: 048 892 118
Mobitel: 091 545 5661

 

TAMBURAŠKI SASTAV KUD-a MOLVE

Tamburaški sastav KUD-a Molve djeluje od samih početaka djelovanja folklorne sekcije KUD-a Molve. Izmijenili su se mnogi voditelji i svirači tambure kao i svirači tradicijskih glazbala. Današnji tamburaški sastav broji desetak članova koji prate folklornu sekciju i ženski pjevački sastav izvodeći folklorne skladbe Republike Hrvatske i izvorne narodne pjesme te sudjeluju na samostalnim nastupima u sklopu manifestacija u Molvama i okolici. Pri svojim izvedbama sastav ponekad koristi tradicijske instrumente kao što su gajde ili dude, samica, strančica, violine ili cimbal.

Voditelj: Matej Ištvan
Kontakt: Mobilni telefon 099 197 0859

 

MLAĐA FOLKLORNA SEKCIJA
Mlađa folklorna sekcija osnovana je 2006. Postigli su značajne rezultate kroz svoje djelovanje. Plasmanima na županijskim smotrama osvojili su sudjelovanja na raznim državnim smotrama folklora. Sudjelovali su na Državnoj smotri dječjeg folklora u Kutini 2007. i 2017. godine, na Međunarodnom festivalu djece i mladih u Zagrebu 2008. i 2013. godine i na koncertu „Od županije samo najbolje“ u Koprivnici 2018. zbog postignuća je ostvareno u 2017. godine. Sudjelovali su i na raznim smotrama diljem Republike Hrvatske (Satnica Đakovačka 2015. godine, Vidovec 2016. godine, Jalžabet 2016. godine, Ivanec 2017. godine, Koprivnički Ivanec 2017. godine).
Trenutno okuplja dvadesetak osnovnoškolaca te ih preuzima nova voditeljica Sofija Paša, članica velike folklorne skupine i višegodišnji polaznik Zimske Škole hrvatskog folklora kojoj želimo uspješan voditeljski rad.

Voditeljica: Sofija Paša
Kontakt: Mobilni telefon 091 907 7210

 

© 2021 Općina Molve. Sva prava pridržana. Design & Development by Georg